Boca del Cielo i la tortuga Golfina

Un planeta, les palmeres, les palapes, un estel fugaç, la sorra, Orión, 300 tortuguetes Golfines, l'oceà Pacífic, 96 ous de Golfina, les barques, el sol, Golfina mare i tota la via làctea, van ser els nostres acompanyants durant dos dies a Boca del Cielo. Un racó de món on encara se sent el bategar de la natura, per més sords que ens estiguem tornant. Un indret on les hores del rellotge no cobren vida, el dia el marca el sol; la calma és la presidenta del govern i el "na fent", la constitució dels seus habitants. Pescar, llogar palapes (cabanes de fusta i fulles de palma) i servir algun menjar, és al que es dediquen els que viuen a l'illa de San Marcos. L'asfalt no ha arribat, ni tan sols els cotxes, només el quad del tortugari i les barques, són els mitjans de transport.

Encara sense sortir de Chiapas, havíem passat del fred de San Cristóbal, al banyador i màniga curta; i dels músics en viu als bars, a la discografia interminable del noi de L'Hospitalet, el amo del Güiri Güiri, casa nostra aquells dies.

Més enllà de contemplar l'espectacular cel, les postes de sol i veure desaparèixer a la lluna per ser nova, vam assistir a la posta d'ous d'una tortuga Golfina. Aquest va ser un esdeveniment que ens va deixar atònits, ja no era temporada, la sort estava de la nostra banda.  Després de tot un dia d'hamaca amunt, platja avall vam anar al tortugari, un petit centre des d'on dos tècnics, controlen les postes de les tortugues que s'acosten a la illa. Feia 45 dies que unes quantes tortugues s'havien acostat a l'illa a desovar i era hora de que les petites tortuguetes, que sortien de l'ou, comencessin la seva aventura acuàtica. Un cop va marxar el sol, vàrem acompanyar a 300 tortuguetes cap al mar, el seu hàbitat amb totes les conseqüències, doncs només una de cada mil sobreviuria als perills que en ell s'hi troben. Amb un regust extrany, al saber la notícia, marxàvem cap a la palapa, quant ens van avisar que la sort seguia: una tortuga mare acabava de sortir de l'aigua, si tot anava bé, assistiríem a una posta d'ous en directe. Vam seguir el quad i allí estava, fent el forat per pondre els ous. Sense llums ni sorolls ens vam quedar aprop seu esperant el miracle.

Tot un ritual és el procés de la posta d'ous, la tortuga surt de l'aigua i busca un lloc segur i tranquil, quan el troba comença a fer el forat. Un forat d'uns 40cm, que fa amb molta paciència i vigilant els possibles perills, si veu quelcom extrany marxarà sense dipositar els ous. Un cop tot controlat i fet el forat, entra en estat de xoc i comença a treure els ous, aquests són com pilotes de ping-pong, blancs, perfectes. Aquest cop van ser 96 en total, comptats i guardats per dur-los al tortugari, on els enterren (en en forat similar al que s'ha mare ha fet) i en 45 dies ja estan llestes per sortir de l'ou. Un cop la tortuga mare ha post tots els ous i encara en esta de xoc, tapa el forat que ha fet i comença un ball per aplanar la sorra i dissimular la seva estada allí. D'aquesta manera intenta protegir els seus ous dels possibles perills, ficant-los-hi una mica més dificil als caçadors furtius, que venen els ous com a "botanas para las chelitas" (tapes per les birres).  Golfina, sense adonar-se de la sustracció, marxa contenta, feina feta, si tot segeuix el seu ritme tornarà uns tres cops a l'illa a seguir ponent ous. Nosaltres marxem amb una bossa plena de futures tortuguetes que uns altres tindran el privilegi d'acompanyar-les al mar.


Comentaris

  1. La Mare Natura es tot un misteri apassionant!!!! Heu tingut la sort d'assistir en directe a aquest espectacle, sorprenent i meravellós!!!!
    A mi m'ha encantat veure el video i seguir aquest encant de la Natura!!!
    Una abraçada desde BCN!!!!
    Aprofiteu que ja us queda poquet!!!!!

    ResponElimina
  2. Eis!! Quina passada!!!! M'ha encantat el vídeo!!! Sóc súper fan de les tortugues!!! :) M'encanten!!!
    Si és ke per veure coses d'aquestes s'ha de viatjar amb vosaltres eh!
    Ens veiem aviat, no???
    Un petonàs enorme i bon viatge de tornada!!!! MUAKS ;)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada