Urubamba i La Salle

Dilluns, després d'aclimatar-nos a Lima viatgem cap a Urubamba, la teoria diu que hi ha una hora d'avió fins a Cuzco i una altra hora en microbús fins al destí, però en arribar a l'aeroport ens adonem que no serà tant ràpid tot. Sortim amb una hora de retard i en arribar al Cuzco ens passem una bona estona donant voltes per l'espai aeri, ens comuniquen que es difícil aterrar: hi ha poca visibilitat i esta plovent, així que marxem cap a l'aeroport d'Arequipa. Una estona parats repostant combustible i al final ens deixen baixar; la informalitat facilita l'espera, voltem per l'aeroport com si fóssim operaris i gaudim del volca Misti i del Pichupichu. De tornada a Lima passarem per Arequipa, ja tenim ganes després d'entreveure el paisatge.

A mitja tarda per fi arribem a l'aeroport de Cuzco, amb sis hores de retard i després d'una parada tècnica a l'escola de La Salle, pillem el microbús cap a Urubamba. Comença a fer-se de nit (tot i que només son les 6 de la tarda) i no acabem de veure clar viatjar tan tard en un microbús.  El germà Xabier, un germà vasc afincat aquí des de fa anys, ens aconsella marxar i "fastidiarnos solo un dia para llegar a la cama ya".  Afortunadament li fem cas i podem gaudir d'un sopar de benvinguda molt amable amb els germans d'Urubamba. De dia ens prometen fer un tour per les instal·lacions, ens han parlat molt bé d'aquest projecte educatiu i pel que podem entreveure de nit, fa molt bona pinta.

A les nou del mati, un cop ben esmorzats, comencem la ruta per les instal·lacions amb el germà Manuel, un germà peruà que fa poc ha agafat el relleu del germà Javier Miranda, un germà de Burgos que fa molts anys que ha estat al cap davant d'aquesta institució.

El projecte educatiu recull alumnes des dels 4 anys, quan comença l'educació bàsica, fins a la secundària. Un cop acabada aquesta primera etapa els alumnes poden triar, marxar a Cuzco a la universitat o seguir la seva formació professional a l'institut pedagògic o tecnològic que s'allotja en el mateix recinte.


La formació a l'institut podríem dir que s'assimila al nostre grau mig i superior, però no te res a envejar en quant al nombre de places, la qualitat i el servei educatiu que es dóna, almenys en aquesta institució on assisteixen alumnes de totes les comunitats properes. Tot i que la gestió i el tarannà del centre es gràcies als germans de La Salle, les instal·lacions i els docents pertanyen a l'estat.  La formació a l'institut s'allarga entre 3 a 5 anys, depenent de l'especialitat, amb pràctiques incloses i 25 hores de servei social obligatòries per tots els alumnes. Ara mateix l'institut compta amb la carrera professional d'indústries alimentàries, agropeqüària, informàtica, construcció civil i totes les especialitats de la vessant pedagògica, per arribar a ser mestres.


Dins de l'extensió de la finca es troben dos hivernacles (Fitotoldos en peruà), i camps de conreu per a la producció ecològica de verdures i blat de moro, una granja amb vaques per a la producció de llet i els tallers amb la maquinària necessària per a l'elaboració de derivats làctics, pa i pastes, melmelades i embotits.



Comentaris