Tulum, 7 anys després

Arribats a Tulum anem cap a la nostra casa aquells dies. Només apropar-nos veiem que hem encertat. Estarem a “Casa Abanico”, una caseta encantadora i ben cuidada on el Matheo ens acull i ens recorda com molta gent estrangera ha fet de Tulum la seva nova llar. Ens informem de com arribar als cenotes al dia següent i ens diuen que ens deixaran bicis per anar i ens ensenyen la ruta. Aquella mateixa tarda però no ens podem estar i ens escapem en bici a la platja, per veure si segueix fent honor al seu lloc entre les millors platges del món. Ens trobem amb una escena que recordem: mar picada, vent i cel nuvolat. Igualment, l’encant d’aquesta platja és molt i hi tornarem en aquests dies.

Al dia següent, bicicleta i cap al Grand Cenote! Arribats allà, una bona dutxa i descobrim la baixada al cenote que ens va fent obrir la boca al anar contemplant aquella obra de la natura. Els cenotes són pous d’aigua dolça situats bé a cel obert o bé dins de coves subterrànies amb una aigua totalment cristal·lina. Al Yucatán hi ha uns 10.000 cenotes coneguts. Molts d’ells estan comunicats entre sí i són un element màgic de la cultura maya ja que creuen que són les portes de l’entrada al que ells anomenen “inframundo” i a les llengües mayes s’anomenen dzonoot. No ens cansem de fer fotos però per fi ens tirem a l’aigua. Banyar-se allà és una experiència única que et fa sentir petit i en contacte amb la natura. Si mires per sota l’aigua, veus coves que s’amaguen i que es poden bussejar i una foscor a l’horitzó realment intrigant. Quan després parlem de Valladolid, parlarem dels altres cenotes.



Amb la gana feta després de la tornada en bici, toca dinar en un dels llocs molt recomanables de Tulum: “La Barracuda”. A “La Barracuda” es menja peix fresc de la zona i uns ceviches que treuen la son, tamany petit, mitjà, gran o jumbo. Quan veus la mida del jumbo, t’adones que hauries de convidar a tots els teus companys de classe per acabar-ho!
A la tarda i amb ganes de platja, ens arribem a Akumal en una combi i ens traiem la calor. Akumal és un lloc ideal per nedar al costat de tortugues i veiem com en 7 anys, l’explotació turística ha augmentat força i els hotels arran de platja també han fet de les seves. Tornem i anem a sopar a potser el lloc més carismàtic de Tulum, la cua que hi ha cada dia a la porta et dóna alguna pista. Es diu “La Chiapanenca” i fan els tacos més autèntics i baratos de Tulum. Els tacos a 7 pesos (0,35 €), empanades a 10 pesos, tostades a 15... i un no parar d’antojitos que et deixen tip per 4 duros.

A l’endemà ens llevem amb el convenciment que trobarem la platja com a les postals: cel blau, aigua turquesa, sorra blanca.... i no fallem! Per fi podem gaudir d’un matí de platja paradisíaca i descansar de les pedalades d’aquests dies. Ens acomiadem al migdia de Cancún rumb en bus a Valladolid amb un bon record de Tulum, millor i tot del que teníem de fa uns anys.

Comentaris